Para ilmuan , pendeta dan pakar politik, pemimpin yang meninggalkan kristen dan masuk islam

Posted: November 3, 2012 in ISLAM, Khazanah, sharing n completed

1.Adam Neuser (lahir 1530, Gunzenhausen – 1576) merupakan seorang Pendeta  terkenal dan ahli teologi di Heidelberg pada tahun 1560-an yang berkhidmat di Peterskirche dan kemudian Heiliggeistkirch,Semasa kontroversi ke atas disiplin gereja yang dibangunkan pada 1560-an lewat, Neuser menjadi ahli utama Antidisciplinist yang, dan dengan itu anti-Calvinist, kumpulan yang diketuai oleh Thomas Erastus, Ia merupakan tokoh pendeta yang menkritik trinitas dan akhirnya ia dipenjarakan, dan Akhirnya ia masuk islam ketika mempelajari konsep ketuhanan dalam islam

2André D. Carson (lahir 16 Oktober, 1974) adalah seorang perwakilan untuk kongres Indiana’s 7th, berkhidmat semenjak pilihan raya khas pada tahun 2008. Beliau merupakan ahli parti Demokrat .Sebelum masuk islam ia merupakan khatolik dan akhirnmya ia memeluk islam,Beliau tertarik dengan agama ini kerana dia merasakan ajaran Islam yang aman dan memberi tumpuan kepada membantu orang lain.

3.Mohammed Alexander Russell Webb (dilahirkan pada 9 November 1846 di Hudson, New York – meninggal dunia pada 1 Oktober 1916 di Rutherford, New Jersey) ialah seorang penulis dan penerbit kelahiran Amerika Syarikat.

Ketika masih bekerja dengan Missouri Republican, dia dilantik sebagai Wakil Konsul ke Filipinaoleh Presiden Cleveland di pejabat Amerika di Manila. Menurut penyunting bukunya yang berjudulThe Three Lectures, dia sudah pun melepaskan diri daripada sebarang konsep agama sekurang-kurangnya 15 tahun sebelum saat itu.
Hidupnya bermula sebagai seorang pengikut Gereja Presbyterian namun mendapati ia penuh dengan kelemahan dan kekangan. Seawal 1881, dia mula mencari keimanan yang sebenar melalui pembacaan buku-buku di sebuah perpustakaan yang menyimpan lebih daripada 13,000 jilid yang dapat diperolehinya. Dia mula mengkaji agama Buddha dan mendapati ia mempunyai kekurangan lalu dia mula mengkaji Islam. Pada tahun 1888, dia mengisytiharkan dirinya sebagai seorang Muslim secara formal.

4.Alexander Valterovich Litvinenko (bahasa Rusia: Александр Вальтерович Литвиненко; 4 Desember 1962 – 23 November 2006) adalah seorang warga negara Rusia, mantan kolonel KGB, dan letnan kolonel Dinas Keamanan Federal Federasi Rusia.Dua hari sebelum kematiannya, beliau memberitahu kepada ayahnya yang beliau sudah memeluk IslamAkhmed Zakayev, Menteri Luar Chechen kerajaan dalam buangan yang tinggal di bersebelahan rumah Litvinenko dan menganggap dia “seperti saudara”, katanya. “Dia membaca dari al-Quran hari sebelum dia meninggal dunia dan memberitahu isterinya serta keluarga bahawa dia mahu dikebumikan mengikut adat istiadat Islam”

5.Abu Ameenah Bilal Philips (born Dennis Bradley Philips on 6 January 1946 in Jamaica) is a contemporary Islamic scholar, teacher, speaker, and author, resident in Qatar. He appears onPeace TV, which is a 24-hour Islamic satellite TV channel broadcasting to many countries around the world.

6. David Benjamin Keldani lahir pada tahun 1867 di UrmiaPersia. Setelah masuk Islam, David Benjamin Keldani mengganti namanya menjadi Abdul Ahad Dawud. Ia adalah seorang mantan pendeta Katolik Roma dari sekte Uniate-Khaldean. Ia mengenyam pendidikan sejak kecil di kota itu. Dari 1886-1889 (3 tahun) ia menjadi staf pengajar Arbischop of Canterbury’s Mission untukAssyrian (Nestorian) Christians di Urmia.

Pertanyaan besar yang sudah lama berkecamuk dalam benak pendeta ini sekarang mendekati klimaksnya: “Apakah agama Kristen, dengan banyak sekali bentuk dan warnanya, dan dengan naskah-naskah sucinya yang tidak otentik, palsu, dan menyimpang, adalah agama Tuhan yang sejatPada tahun 1903, sekali lagi ia mengunjungi Inggris dan disana ia bergabung dengan komunitasUnitarian. Pada tahun 1904 ia dikirim oleh British and Foreign Unitarian Association untuk menangani masalah pendidikan dan penerangan di tengah masyarakat desanya. Dalam perjalanan menuju Persia ia mengunjungi Istanbul; dan setelah mengadakan beberapa wawancara dengan syeikh Islam yang bernama Jamaluddin Effendi dan beberapa ulama lainnya, ia memeluk agama Islam.

Untuk leboh lanjut silahkan baca list para ilmuan dan pendeta yang memeluk islam
A

B
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
DAN MASIH BANYAK YANG LAINNYA..PUJI TUHAN YANG TELAH MEMBERIKAN HIDAYAH

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s